Státní správa je součástí správy veřejné a patří sem ministerstva, český statistický úřad, nejvyšší kontrolní úřad, úřad na ochranu hospodářské soutěže, dále úřady práce, živnostenské, školské, stavební, sociálního zabezpečení.Samospráva je rovněž veřejná správa, ale není řízená státem a patří sem města, obce a kraje.

Obec Seletice ležící v okrese Nymburk ve Středočeském kraji, památky, turistika
Obec Seletice, která se nachází ve Středočeském kraji v okrese Nymburk, láka turisty krásnými lesy, přírodními a historickými zajímavostmi. Obec je členem MAS Svatojiřský les.
Obec Kamenný Újezd a Kocanda leží v Plzeňském kraji v okrese Rokycany
Obec Kamenný Újezd a místní část Kocanda se nachází poblíž města Rokycany v Plzeňském kraji. Obec a její okolí nabízí přírodní krásy, lesy, rozhlednu, maloplošná chráněná území.
Obec Vortová leží v Pardubickém kraji v okrese Chrudim, člen Mikroregionu Hlinsko
Obec Vortová se nalézá v Pardubickém kraji v okrese Chrudim a je členem Sdružení obcí mikroregionu Hlinecko. Díky přírodním a historickým krásám je obec velmi zajímavá pro turisty.
Obec Žiželice leží v údolí řeky Cidliny, v okrese Kolín ve Středočeském kraji
Obec Žiželice najdete při toku řeky Cidliny ve Středočeském kraji v okrese Kolín. Pod obecní úřad spadají obce Končice, Kundratice, Hradišťko II, Zbraň a Loukonosy.
Obec Podbrdy, turistická oblast v okrese Beroun ve Středočeském kraji
Obec Podbrdy leží na okraji Brdských lesů v okrese Beroun. Obec a její okolí je bohaté na historické a přírodní zajímavosti jako jsou kapličky, hrady, zámky či chráněné krajinné oblasti.
Obec Kožlí, vesnice poblíž zámku Orlík  v Jihočeském kraji v okrese Písek, turistika
Obec Kožlí leží na břehu řeky Vltavy v jižních Čechách v okrese Písek. Turisticky zajímavá obec je členem Dobrovolného svazku obcí severního Písecka.
Obec Kropáčova Vrutice ve Středočeském kraji v okrese Mladá Boleslav
Obec Kropáčova Vrutice leží, spolu s pěti osadami, ve Středočeském kraji v okrese Mladá Boleslav. Obec je součástí MAS Mladoboleslavský venkov.
Obec Kruh v Libereckém kraji, Svaz obcí Jilemnicko, památky
Obec Kruh se nachází v Libereckém kraji v okrese Semily a je členskou obcí Svazku Jilemnicko. V naší obci v Podkrkonoší se nacházejí zajímavé pamětihodnosti.
Obec Lhota pod Radčem, turistika, památky, lidová architektura, Plzeňský kraj
Láká Vás lidová architektura? Rádi navštěvujete vesnické památkové zóny? Baví Vás turistika? Pak musíte navštívit obec Lhota pod Radčem v okrese Rokycany v Plzeňském kraji.
Obec Lovečkovice,  vesnice v Českém středohoří, chráněné krajinné oblasti
Obec Lovečkovice, spolu s přidruženými obcemi, se nachází v Ústeckém kraji v okrese Litoměřice, na území chráněné krajinné oblasti České středohoří. V obcích naleznete zajímavé historické památky.
Obec Záblatí a přilehlé osady v okrese Prachatice v Jihočeském kraji
Obec Záblatí u Prachatic a přilehlé osady Horní Záblatí, Řepešín, Hlásná Lhota, Saladín, Křišťanovice, Albrechtovice, Zvěřenice se nachází v okrese Prachatice v Jihočeském kraji.
Obec Staňkovice, osada Nová Ves, Ostašov, Chlum, Smilovice, okres Kutná Hora
Obec Staňkovice, pod kterou spadají obce Nová Ves, Ostašov, Chlum, Smilovice, leží v okrese Kutná Hora ve Středočeském kraji. Náleží do mikroregionu Uhlířskojanovicko a Posázaví.
Obec Jedlová, okres Svitavy, základní škola, zdravotní středisko, památky i turistika
Obec Jedlová, nacházející se v okrese Svitavy, je zajímavá nejen svými kulturními a historickými památkami, ale i turistikou v krásné přírodě.
Obec Jedlová
Obec Nezamyslice, Plzeňský kraj, okres Klatovy, turistika, historie, památky
Obec Nezamyslice se nachází v malebném prostředí Plzeňského kraje, v okrese Klatovy. V naší obci si na své přijdou milovníci přírody, turistiky, cyklistiky, pamětihodností i historie.
Obec Velký Malahov, Jivjany, Ostromeč, okres Domažlice
Obec Velký Malahov, ke které náleží obce Ostromeč a Jivjany, najdeme v okrese Domažlice v Plzeňském kraji. Obec je součástí Svazku Domažlicko.
Obec Křinice v okrese Náchod, turistika, ubytování, přírodní a historické památky
Obec Křinice, nacházející se v Královéhradeckém kraji v okrese Náchod, láká svými kulturními památkami, přírodními zajímavostmi či turistikou.
Obec Rokle, Hradec, Želina, Nová Víska, Krásný Dvoreček na Chomutovsku
Obec Rokle a její části Hradec, Želina, Nová Víska, Krásný Dvoreček nalezneme v okrese Chomutov, jihovýchodním směrem od města Kadaň, na levém břehu řeky Ohře.
Obec Pašinka, v okrese Kolín, památky, turistika, cyklistické trasy
Pašinka je turistický vyhledávaná obec v okrese Kolín ve Středočeském kraji, s historickými zajímavostmi jako gotická tvrz, zámek, kaplička.
Obec Janská, v okrese Děčín, turistika, přírodní a historické památky
Obec Janská, v Ústeckém kraji v okrese Děčín, je turisticky vyhledávanou vesnicí pro historické památky jako podzemní továrny a koncentrační tábor, ale i pro významná přírodní chráněná území.
Obec Kšely ležící v okrese Kolín, východně od hlavního města Praha
Obec Kšely se nachází ve Středočeském kraji v okrese Kolín , východním směrem od hlavního města Praha. Ve vsi naleznete církevní památky evangelického náboženství.
Obec Osice, příbuzné obce Trávníky a Polizy v okrese Hradec Králové
Obce Osice, Trávníky a Polizy se najdete v okrese Hradec Králové, náleží do mikroregionu Urbanická brázda. Nachází se zde dům Františka Škroupa, kostel Nanebevzetí Panny Marie a další zajímavosti.
Obec Mířkov s přidruženou obcí Křakov a osadou Nový Dvůr
Obec Mířkov, ke které patří Křakov a osada Nový Dvůr, se nachází v Plzeňském kraji v okrese Domažlice. Blízké Sedmihoří láká k vycházkám i rodinným výletům.
Obec Rybnice  v okrese Plzeň – sever, součást Mikroregionu Dolní Střela
Obec Rybnice je malebná vesnice s obecním úřadem, dělicí se na čtyři části - Stará Ves, Nová Ves, Průhon, Brejchalka. Najdete zde klidné bydlení blízko přírody a krajského města Plzeň.
Obec Všestudy se zříceninou kostela svatého Michaela archanděla ze 14. století
Zříceninu kostela svatého Michaela archanděla ze čtrnáctého století či kříž z 18. století naleznete v obci Všestudy na Chomutovsku.
Obec Slaník na břehu řeky Otavy s vodáckým kempem
Vodácký kemp u sjízdné řeky Otavy, pohostinství a celou řadu sportovních a kulturních akcí naleznete v obci Slaník nedaleko okresního města Strakonice.