Státní správa je součástí správy veřejné a patří sem ministerstva, český statistický úřad, nejvyšší kontrolní úřad, úřad na ochranu hospodářské soutěže, dále úřady práce, živnostenské, školské, stavební, sociálního zabezpečení.Samospráva je rovněž veřejná správa, ale není řízená státem a patří sem města, obce a kraje.

Obec Neurazy s dominantní dřevěnou zvonicí, součástí historického mikroregionu Nepomucko
Obec Neurazy je malou klidnou vesnicí poblíž Nepomuku, jež je ideálním místem pro milovníky venkovské přírody, kteří ocení okolní zvlněnou krajinu a husté lesy s tyčícími se vrcholky místních kopců.
Obec Lhota pod Radčem na Rokycansku, vesnice památkové zóny se stavbami lidové architektury
Obec Lhota pod Radčem je malebná vesnička nedaleko Rokycan, významná nejen svými lidovými chalupami, usedlostmi a roubenými domky, ale také díky okolní panenské přírodě Křivoklátské vrchoviny.
Obec Nezamyslice na Klatovsku, naučná stezka s odkazem na bohatou historii a přírodní památky
Příjemné putování poblíž zříceniny Prácheň, vhodné jak pro pěší, tak cykloturisty, zažijete díky tematické naučné stezce vedoucí z Velkých Hydčic do obce Nezamyslice na Klatovsku.
Obec Kamenný Újezd na Rokycansku, vesnice s bohatou tradicí, kulturním i sportovním životem
Malá vesnička v Plzeňském kraji s tradičními velikonočními trhy, úspěšným divadelním spolkem a spolkem dobrovolných hasičů, taková je obec Kamenný Újezd na Rokycansku.
Město Kdyně a přidružené obce, okres Domažlice, Plzeňský kraj
Město Kdyně a přidružené obce se nachází v krásné přírodě Plzeňského kraje v okrese Domažlice. Turistický velmi zajímavé město pro kulturní, historické a přírodní památky.
Obec Částkov, Maršovy Chody a Pernolec, kostel sv. Anny, zámek, Velká pouť
Obec Částkov spolu s obcemi Maršovy Chody a Pernolec leží v Plzeňském kraji poblíž města Tachov. Z historických pamětihodností můžete navštívit kostel sv. Anny či zámek.
Obec Kamenný Újezd a Kocanda leží v Plzeňském kraji v okrese Rokycany
Obec Kamenný Újezd a místní část Kocanda se nachází poblíž města Rokycany v Plzeňském kraji. Obec a její okolí nabízí přírodní krásy, lesy, rozhlednu, maloplošná chráněná území.
Obec Lhota pod Radčem, turistika, památky, lidová architektura, Plzeňský kraj
Láká Vás lidová architektura? Rádi navštěvujete vesnické památkové zóny? Baví Vás turistika? Pak musíte navštívit obec Lhota pod Radčem v okrese Rokycany v Plzeňském kraji.
Obec Nezamyslice, Plzeňský kraj, okres Klatovy, turistika, historie, památky
Obec Nezamyslice se nachází v malebném prostředí Plzeňského kraje, v okrese Klatovy. V naší obci si na své přijdou milovníci přírody, turistiky, cyklistiky, pamětihodností i historie.
Obec Velký Malahov, Jivjany, Ostromeč, okres Domažlice
Obec Velký Malahov, ke které náleží obce Ostromeč a Jivjany, najdeme v okrese Domažlice v Plzeňském kraji. Obec je součástí Svazku Domažlicko.
Obec Mířkov s přidruženou obcí Křakov a osadou Nový Dvůr
Obec Mířkov, ke které patří Křakov a osada Nový Dvůr, se nachází v Plzeňském kraji v okrese Domažlice. Blízké Sedmihoří láká k vycházkám i rodinným výletům.
Obec Rybnice  v okrese Plzeň – sever, součást Mikroregionu Dolní Střela
Obec Rybnice je malebná vesnice s obecním úřadem, dělicí se na čtyři části - Stará Ves, Nová Ves, Průhon, Brejchalka. Najdete zde klidné bydlení blízko přírody a krajského města Plzeň.
Obec Neurazy s cyklostezkou a přírodním parkem Plánický hřeben
Obcí Neurazy v okrese Plzeň-Jih prochází udržovaná cyklostezka, po které můžou cyklisté navštívit přírodní park Plánický hřeben, kostel sv. Martina, dřevěnou zvonici či letní kino.
Na oživení kulturních tradic pomocí masopustního průvodu láká Horní Bělá na Plzeňsku
Obec Horní Bělá na Plzeňsku svým návštěvníkům připomíná české tradice za pomoci masopustních průvodů i dochovaných architektonických památek.