Státní správa je součástí správy veřejné a patří sem ministerstva, český statistický úřad, nejvyšší kontrolní úřad, úřad na ochranu hospodářské soutěže, dále úřady práce, živnostenské, školské, stavební, sociálního zabezpečení.Samospráva je rovněž veřejná správa, ale není řízená státem a patří sem města, obce a kraje.

Obec Hlohovčice v Plzeňském kraji, ZOO Plzeň, hrad a zámek Horšovský Týn, přehrada Nýrsko
Obec Hlohovčice v Plzeňském kraji, ZOO Plzeň, hrad a zámek Horšovský Týn, přehrada Nýrsko, každoroční pouť, zpívání u stromečku.
Z historie obce Křelovice - první písemná zmínka o obci pochází z roku 1379.
Obec Křelovice se nachází v okrese Pelhřimov v Kraji Vysočina. Žije zde 340 obyvatel. První písemná zmínka o obci pochází již z roku 1379.
Pamětihodnosti obce Mnichov, okres Domažlice
Obec Mnichov se nachází v jižním Českém lese v údolí potoka Pivoňky, zhruba 2 km jihozápadně od města Poběžovice.
Turistické zajímavosti obce Oselec v Plzeňském kraji, barokní architektura, zámek
Vydejte se poznat v obci Oselce barokní architekturu, projděte se anglickým parkem nebo procházkou na Markétin vrch minete památnou oseleckou lípu s obvodem kmene 525 cm.
Obec Křelovice v okrese Plzeň – sever, památky, turistika
V okrese Plzeň-sever v Plzeňském kraji se nachází malá, ale malebná obec Křelovice, která je tvořena ze čtyř katastrálních území – Křelovice, Mydlovary, Pakoslav a Rozněvice.
Historický vývoj obce Křelovice, památky
Malebná obec Křelovice s 241 obyvateli je rozdělena na 4 katastrální území. Má bohatou historii sahající až do roku 1483 a zajímavé pamětihodnosti.
Město Holýšov, součást Svazku Domažlicko a Mikroregionu Radbuza, Plzeňský kraj
Na pravém břehu řeky Radbuzy jihozápadně od města Plzeň leží malé město Holýšov. Nevelká obec s kinem, informačním centrem, knihovnou i kulturním střediskem.
Turistika a houbaření v podhůří Českého lesa
Poběžovice město s krásnou mírně kopcovitou přírodou vhodné pro turistiku, s 1600 obyvateli, které nabízí několik památek, jež stojí za navštívení.
Město Domažlice, kultura, památky, turistika
Město Domažlice v západních Čechách patří k největším turistickým lákadlům této oblasti především díky kultuře, památkám a krásné krajině.
Městys Chudenice, zajímavá příroda, památky, turistika
Městys Chudenice v Plzeňském kraji je plné zajímavých památek a krásné přírody, která láká turisty řadou cyklotras po nichž zavítáte k NPP Americká zahrada a zámku.
Obec Srní, horské středisko v centru Národního parku Šumava s hustou sítí lyžařských stop
Ideální podmínky pro pěší turistiku i cykloturistiku nabízí obec Srní na Šumavě. Oblíbená turistická oblast proslavená trilogií Pod jezevčí skálou i romány Karla Klostermanna.
Obec Ostrovec - Lhotka s unikátní soustavou čtyř mlýnů a nádhernou přírodou, lokalita filmařů
Vesnice s rekreačními objekty, prodejnou smíšených potřeb i mysliveckým sdružením naleznete v obci Ostrovec-Lhotka u Rokycan. Obec s malebnou krajinou a svědomitě udržovanými domky i chalupami.
Obec Chlumy, lesy, louky, turistická oblast okrese Plzeň – jih
Obec Chlumy v okrese Plzeň – jih se nachází v turistické oblasti Blatenská pahorkatina. Krásná příroda Chlumského lesa, turistické a cyklo trasy, historické a přírodní zajímavosti.
Město Třemošná s bohatým kulturním a sportovním životem
Město Třemošná v Plzeňském kraji, rodiště malíře Václava Brožíka, s bohatým kulturním a sportovním životem, tělovýchovnými jednotami, cyklotrasami.
Vesnice Hlohovice na Rokycansku s barokním kostelem Nejsvětější Trojice, školou i SDH
Kulturní dům, kostel i školu naleznete v malé obci Hlohovice u Rokycan. Navštivte vesnici, jejíž první písemná zmínka sahá až do 14. století, a která žije bohatým sportovním i společenským životem.
Malebná obec Oselce na jižním Plzeňsku s barokním zámkem, kaplí sv. Markéty i kostelem
Obec Oselce je malá vesnice v okresu Plzeň, která svým návštěvníkům nabízí pestrou škálu historických objektů a pamětihodností. Obdivovat zde můžete barokní zámek či kapli sv. Markéty.
Kamenný Újezd
Kamenný Újezd u Rokycan v Plzeňském kraji nabízí na svých nových internetových stránkách důležité kontakty a veškeré informace o dění v obci, společenských i kulturních událostech.
Obec Srní, horské středisko v centru Národního parku Šumava, proslavené romány Karla Klostermanna
Typickou šumavskou architekturu z 18. století najdete v malé vesničce na Šumavě, v obci Srní. Dochované jsou zde nejen roubené chalupy, ale také tradiční kostel Nejsvětější trojice.
Obec Křelovice
Obec Křelovice ležící v malebné krajině nedaleko Plzně se pyšní fungující samosprávou, bohatým kulturním životem, fungující infrastrukturou a spokojenými obyvateli.
Horšovský Týn, město v údolí Radbuzy s historickým centrem s měšťanskými domy
Poznejte na vlastní oči krásy města Horšovský Týn a vydejte se na dlouhou pouť historií, která začíná hradem a končí zámkem, který je po zásluze nazýván skutečnou renesanční perlou.
Obec Křelovice na Plzeňsku s přidruženými vesnicemi Mydlovary, Pakoslav a Rozněvice
Obec Křelovice je malá vesnice ležící nedaleko okresního města Plzeň. V obci se nachází restaurace, prodejna potravin a knihovna. Spolkový život v obci zajišťuje SDH a TJ s vlastním fotbalovým týmem.
Obec Kovčín v okrese Klatovy, s kruhovou návsí a kapličkou sv. Jana Nepomuckého
Obec Kovčín je tradiční vesnice s kruhovou návsí, uprostřed které stojí zachovalá kaplička zasvěcena sv. Janu Nepomuckému.
Obec Kovčín s blízkým Kovčínským rybníkem, největším v západních Čechách
Obec Kovčín je malebná vesnice v Plzeňském kraji, obklopena hustými lesy, zelenými loukami, kterými protéká Kovčínský a Myslivský potok.
Obec Kovčín, vesnice na Klatovsku s bohatým kulturním i společenským životem
Obec Kovčín je malá a poklidná obec, jejíž název pochází údajně od kovu, který se zde v minulosti těžil. Obec je typická svým bohatým kulturním i společenským životem a spolkem dobrovolných hasičů.
Město Kdyně
Město Kdyně se nachází nedaleko Domažlic v krásné přírodě s množstvím památek, díky kterým je zajímavým turistickým místem.