Státní správa je součástí správy veřejné a patří sem ministerstva, český statistický úřad, nejvyšší kontrolní úřad, úřad na ochranu hospodářské soutěže, dále úřady práce, živnostenské, školské, stavební, sociálního zabezpečení.Samospráva je rovněž veřejná správa, ale není řízená státem a patří sem města, obce a kraje.

Obec Vatín v kraji Vysočina, okres Žďár nad Sázavou, náves s kaplí, hokejový klub HC Vatín
Obec Vatín v kraji Vysočina, okres Žďár nad Sázavou, náves s kaplí, hokejový klub HC Vatín, Kaple Panny Marie Bolestné, kaplička za vesnicí, Boží muka.
Městys Bobrová v kraji Vysočina, Žďár nad Sázavou, Muzeum panenek, socha sv. Jana Nepomuckého
Městys Bobrová v kraji Vysočina, Žďár nad Sázavou, Muzeum panenek, socha sv. Jana Nepomuckého, Bílkův mlýn, kostel sv. Petra a Pavla, kostel sv. Markéty.
Památky města Jaroměřice nad Rokytnou
Město Jaroměřice Nad Rokytnou se řadí mezi nejnavštěvovanější památky Vysočiny, navštivte Státní zámek Jaroměřice nad Rokytnou nebo muzeum.
Město Moravské Budějovice s historickými památkami a muzeem
Město Moravské Budějovice, v okrese Třebíč, má řadu pamětihodností jako zámek, muzeum, budovu radnice, kostel či kaple a kulturní a sportovní vybavení.
Město Polná se čtyřmi kostely, synagogou, hradem a zámkem
Polná město v okrese Jihlava v kraji Vysočina s 5000 obyvateli a řadou historických památek. Město, které bylo vyhlášeno historickým městem roku.
Městys Stará Říše je součástí Česko-moravské subprovincie
Městys Stará Říše nacházející se v okrese Jihlava, s 620 obyvateli a s řadou historických pamětihodností – kostel, boží muka, které jsou přímo v centru obce.
Městys Stará Říše
Obec Jedlá v lokalitě s řadou pramenů, svahových bučin i vzácných rostlin, Havlíčkův Brod
Místo se svahovými bučinami i meandrujícím potokem Bystřice, taková je obec Jedlá. Lokalita s řadou pramenů s čistou vodou, významnými památkami i mnoha zajímavými místy.
Obec Bartoušov na Vysočině, kulturní a sportovní život, památky
Obec Bartoušov v okrese Havlíčkův Brod na Vysočině je vesnice s bohatým kulturním i sportovním životem, historickými památkami, rybníky a značenými turistickými trasami.
Obec Věžná, vesnice v údolí říčky Nedvědičky, rekreační oblast
Obec Věžná je tvořena ze tří částí a nachází se nedaleko Bystřice pod Perštejnem. Vesnice leží v údolí říčky Nedvědičky a je tvořena i rekreační oblastí s chatami.
Ujčov, vesnice na Vysočině v přírodním parku Svratecká hornina, ráji rybářů a sítí cyklostezek
Obec Ujčov je malá vesnice rozprostírající se nedaleko hradu Pernštejn, jejímž centrem protéká významná česká řeka Svratka. Obec má významnou historii i bohaté sportovní vyžití.