Státní správa je součástí správy veřejné a patří sem ministerstva, český statistický úřad, nejvyšší kontrolní úřad, úřad na ochranu hospodářské soutěže, dále úřady práce, živnostenské, školské, stavební, sociálního zabezpečení.Samospráva je rovněž veřejná správa, ale není řízená státem a patří sem města, obce a kraje.

Obec Lipová-lázně na rozhraní Rychlebských hor a Hrubého Jeseníku se sportovním vyžitím
V malebné krajině Jeseníků leží horská obec Lipová-lázně. Menší obec s širokou nabídkou sportovních možností od cykloturistiky přes pěší turistiku až po zimní sporty.
Obec Olbramice, vesnice s obecní knihovnou, honebním společenstvím i řadou kulturních akcí
V Olomouckém kraji jen několik málo kilometrů od Litovle leží malá obec Olbramice. Tradiční vesnice s významnou kaplí sv. Víta, zajímavou historií i bohatým společenským životem.
Obec Doloplazy, součást mikroregionu Němčicko se zámkem s parkem i víceúčelovým hřištěm
Vesnice s knihovnou, pohostinstvím i prodejnou potravin, taková je obec Doloplazy v okresu Prostějov. Území Doloplaz a Poličky je součástí Hornomoravského úvalu s nadmořskou výškou do 256 m. n. m.
Obec Líšnice s místní částí Vyšehorky, součást mikroregionu Mohelnicko, okres Šumperk
Obec Líšnice je malá vesnice na Šumpersku s významnou románskou památkou, kostelem Všech svatých. Vesnice s více jak stoletou tradicí sboru dobrovolných hasičů i bohatým společenským životem.
Staré Město pod Sněžníkem, oblast pro rekreaci v zachovalých horských podmínkách Jeseníků
Panenská příroda obklopena strmými svahy a hustými lesy takové je Město Staré Město pod Sněžníkem. Ideální místo pro aktivní dovolenou i odpočinek v malebné horské přírodě.
Obec Lipová na Přerovsku, součást mikroregionu Moštěnka, vesnice na úpatí Hostýnských vrchů
Zavítejte do údolí řeky Bystřičky a poznejte krásy malebné obce Lipová, jež se nachází nedaleko okresního města Přerov. Navštivte vesnici s mnoha spolky a vyhlášenou rodinnou pálenicí slivovice.
Obec Líšnice na Šumpersku, kultura, sport, turistika, památky
Obec Líšnice v okrese Šumperk s bohatým kulturním a sportovním životem, přírodními krásami a historickými památkami nedaleko CHKO Litovelské Pomoraví.
Vesnické muzeum Želechovice, obec s historií a archeologickým nalezištěm v okrese Olomouc
Obec Želechovice s historií, archeologickým nalezištěm, kaplí sv. Cyrila a Metoděje, Vesnickým muzeem Želechovice se nachází poblíž města Uničov v okrese Olomouc.